לציון שנה לאירועי אסון ה-7 באוקטובר ותחילת מלחמת חרבות ברזל ולרגל חודש האזרח הוותיק, מפרסם מינהל אזרחים ותיקים במשרד הרווחה והביטחון החברתי נתונים עדכניים ומענים חדשים ומרכזיים שמינהל אזרחים ותיקים במשרד הרווחה פיתח והוביל לעת חירום.
מתחילת המלחמה הקצה משרד הרווחה יותר מ-70 מיליון שקלים לטובת פעילויות ומענים בחירום: פעילות במלונות למפונים, פתרונות דיור בבתי אבות ובתי דיור מוגן, ופיתוח שירותים חדשים מותאמים למצב.
מובן לכל שהאזרחים הוותיקים חוו במהלך חייהם אירועי לחץ וטראומה יותר מכל קבוצת גיל אחרת . הטראומות עם החשיפה לזוועות ה- 7.10.2023, האובדנים הרבים, השכול, העקירה מהבית וחוסר הוודאות לגבי העתיד מחדדים את ההבנה כי נדרש לחזק את החוסן האישי והקהילתי של אוכלוסיית האזרחים הוותיקים בעת הזו ולאפשר שמירה על שגרה ככל שניתן. משכך, פיתח מינהל אזרחים ותיקים במשרד הרווחה תכנית לפינוי מהיר של מסגרות ומעבר של שירותים בשגרה אל המלונות ובתי האבות, כמו גם פיתוח שירותים חדשים מותאמים למצב. לאורך חודשי המלחמה, השקיע המנהל 7 מיליון שקלים כל חודש עבור פעילות ומענים בחירום.
בין המענים המרכזיים שפותחו בשנת המלחמה היו מוקדי פעילות במלונות ברחבי הארץ עבור אזרחים ותיקים מפונים מצפון הארץ ומדרומה. גם כיום המינהל עדיין מפעיל כ-40 מוקדי פעילות בהם משתתפים אלפי אזרחים ותיקים המתגוררים בלמעלה מ-50 מלונות. המוקדים כוללים מגוון פעילויות, חוגים, הרצאות, טיולים והפעלות, במטרה לשמר בריאות גופנית, קוגנטיבית ורגשית. בנוסף מתקיימות סדנאות ייחודיות לעיבוד הטראומות וחיזוק החוסן הנפשי. סדנאות אלו יינתנו בעתיד גם לתושבים שישובו לבתיהם, לסייע בהתמודדות עם הטלטלות הרבות שעברו בשנה האחרונה. כמו כן, המינהל מהדק את הקשר עם מרכזי החוסן, על מנת לתת מענים פרטניים לאזרחים ותיקים הזקוקים לסיוע זה.
לצד זאת, במסגרת פעילות החירום גובש סל מענים ותמיכה לאזרחיות ואזרחים ותיקים שנחטפו ושבו משבי החמאס. סל מענים הכולל: דיור מוגן במימון מלא, כוח אדם ייעודי ותמיכה רגשית. כמו כן, המינהל בנה תדריך לקליטה של אזרח ותיק שחזר מהשבי. התדריך נבנה על בסיס שיח עם חוקרים מהאקדמיה ושיחות עם השבים. במהלך חודשי המלחמה, 17 אזרחיות ותיקות ואזרח ותיק אחד חזרו משבי החמאס, ומינהל אזרחים ותיקים מלווה אותם ואת בני המשפחה באמצעות עוס"ים מהמחלקות לשירותים חברתיים.
במסגרת קליטת אזרחים ותיקים מפונים מהדרום ומהצפון בבתי אבות ומערכי דיור, יזם המינהל הסכם ייעודי עם "קדם" (הארגון היציג של בתי אבות ודיור מוגן) לקליטת אזרחים ותיקים מפונים בבתי הדיור המוגן. כבר מימי המלחמה הראשונים המשרד פועל בשיתוף "קדם" לטיפול בהפניות המפונים ותכנון של מענים לצרכיהם. על מנת לטייב את תהליך הפנית אזרחים ותיקים למערכי הדיור בזמן מלחמת "חרבות ברזל", הקים מינהל אזרחים ותיקים חמ"ל שמתכלל את כל שלבי הטיפול במפונים – מאפייני הפונה, בקשותיו, תפקודו, איתור המסגרת הנכונה לו בין מערכי הדיור השונים ועד קליטתו בדיור המוגן או בית האבות. החמ"ל עבד בצמוד לחמ"ל גריאטריה של משרד הבריאות כדי לתת מענה הולם למפונה על-פי מצבו הבריאותי. במסגרת מענה זה נקלטו במערכי הדיור מעל ל-1000 אזרחים ותיקים, מתוכם כ-350 עדין שוהים בדיורים מוגנים ובתי אבות. חלק מוותיקי הקיבוצים בעוטף עזה נקלטו כקבוצות בבתי דיור מוגן ושימרו את חיי הקהילה שלהם.
בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, משפחות רבות חוו אובדן של בן משפחה, ביניהן סבים וסבות אשר איבדו נכד/ה ונאלצים להתמודד עם אתגרי הזיקנה לצד ההתמודדות עם השכול. משרד הרווחה והביטחון החברתי והמינהל, התגייסו תוך זמן קצר להפעיל באמצעות המחלקות לשירותים חברתיים תוכנית תמיכה וליווי עבור סבים ובסבות שכולים שאיבדו נכד/ה במלחמה. כיום פועלות כ- 20 קבוצות ברחבי הארץ בהנחיית אנשי מקצוע שהוכשרו לתפקיד על-ידי מומחים לטיפול במצבי דחק וטראומה.
סמנכ"ל וראש מינהל אזרחים ותיקים במשרד הרווחה, יריב מן: "מינהל אזרחים ותיקים מוביל את הטיפול האזרחי באלפי הוותיקים שפונו מביתם ואלו המתגוררים בקהילה. צוות המינהל עושה לילות כימים לפתח שירותים חדשים במקומות הפינוי ולהמשיך בהפעלה של שירותים מוכרי,ם על מנת לסייע לאזרחים הוותיקים להשתמש במקורות החוסן שלהם כדי להתמודד עם הריחוק מהבית, לייצר קשרים חברתיים ולהמשיך להיות פעילים כפי שהיו רגילים טרם המלחמה".
Comments